KALORİFER TESİSATI NEDİR VE NASIL YAPILIR?
Kalorifer tesisatı veya sistemi; Isı enerjisini yaratan, oluşturan cihazın elde ettiği bu ısıyı istenilen ortama aktarması için kurulan sistemin genel adıdır. Örnek vermek gerekirse; Kazan dairesinde Kazanda veya Kombide yaratılan ısının radyatörlere, peteklere ulaşması için kurulan borularla beraber tüm bu sisteme / tesisata kalorifer tesisatı / sistemi deniyor.
Kalorifer tesisatının ehil, profesyonel ve uzman kişiler tarafından yapılması çok önemli. Örneğin; ısı kaybını minimum tutmak için uygulanan teknikler elzemdir. Yine Evin, işyerinin kısaca mülkün analizi iyi etüd edilmeli. Gereksiz radyatör kullanımından kaçınılmalı. Maliyet olabildiğince optimum seviyede tutulmalı. Fakat maliyet çıkacak diye de radyatör azaltılıp mülkün ısınma problemlerine yol açılmamalı. Kombinin konumunun belirlenmesi bile başlı başına bir uzmanlık ve teknik bilgi gerektirmektedir.
Kısacası Kalorifer Tesisatı uzmanlık gerektiren bir iştir.
KALORİFER TESİSATI KAÇ ÇEŞİTTİR?
Plastik kalorifer tesisatı, Mobil Sistem kalorifer tesisatı ve Yerden ısıtma kalorifer tesisatı şeklinde 3’e ayrılır.
Plastik Kalorifer Tesisatı
Bu tesisat türü de ikiye ayrılır;
Sıva Üstü kalorifer tesisatı
Evlerde hatta bazı işyerlerinde en çok tercih edilen ısıtma yöntemlerinden birisi olan sıva üstü kalorifer tesisatı Kombi, kalorifer kazanı vb ısı üreten cihazlardan başlayarak 3 farklı boru çeşidiyle beraber (Kompozit, Folyolu ve bakır) süpürgelikler üzerinden sabitlenerek götürüldüğü tesisat biçimine sıva üstü kalorifer tesisatı denilmektedir.
Sıva üstü tesisatta uzmanlık gerektiren en önemli husus, boru kullanımı, kombinin su sarfiyatı yoğun bölgelere uzaklığı ve kullanılan dirsek düz boru oranıdır. Bu konuda Uzman Tesisat olarak sizlere en optimum çözümü sunuyoruz.
Sıva üstü kalorifer tesisatı maliyeti;
Sıva Altı kalorifer tesisatı
Bizlerin yani Uzman Tesisatın çok da tavsiye etmediği sıvı altı kalorifer tesisatı, sıva üstü kalorifer tesisatının aksine isminden de anlaşılacağı gibi, gizli biçimde, boruların dışarıdan görünmeyecek biçimde betona gömülmesiyle gerçekleşir. Betonun ısıyı borulardan emmesinden ötürü daha fazla yakıt sarfiyatına neden olmaktadır.
Sıva altı kalorifer tesisatı maliyeti;
Mobil Kalorifer Tesisatı
Mobil Kalorifer tesisatında ısı yaratan cihazda (kombi, kazan vb) ısıtılan su her bir daireye konan kollektöre oradan da eşit oranda radyatörlere aktarılır. Mobil sistemde her radyatöre gidiş-dönüş için bir hat çekilir. Zeminde gömülü olarak, koruyucu kılıf içerisinde bulunan borularda arıza olması halinde kılıf içerisindeki boru çekilir ve yerine yeni boru yerleştirilir. Mobil kalorifer tesisatı klasik kalorifer tesisatından farklı olarak sadece 1 kolon hattıyla kurulur. Maliyet ve estetik açısından kullanışlı bir sistemdir.
Mobil Kalorifer Tesisatı Maliyeti;
Yerden Isıtma Kalorifer Tesisatı
Yerden ısıtma kalorifer tesisatında radyatöre ihtiyaç yoktur, dairelere konan kollektörler vasıtasıyla bu iş için özel üretilmiş borulara ısı aktarımı sağlanır ve mekan ısıtılır.
Yerden Isıtma Kalorifer Tesisatı Maliyeti;
KALORİFER TESİSATINDA NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Kalorifer tesisatında en önemli husus boru cinsi ve o boruların kullanım şekli. Borular mümkün olduğunca kısa ve az dönecek biçimde konumlanmalıdır. Isı verimliliği ve maliyet için çok önemli bu konuyu gözardı etmemek gerekir. Uzman Tesisat deneyimli, eğitimli ve profesyonel kadrosuyla ihtiyaç duyduğunuz Kalorifer Tesisat çeşitlerinden her birini gerçekleştirebilecek yeti ve kabiliyettedir.
Kalorifer tesisatında bir diğer husus ise radyatör tercihidir. Seçilecek olan radyatörlerin odanın büyüklüğüne, ısı kayıp durumuna göre seçilir. Gereksiz radyatör kullanımından kaçınılmalıdır ama ihtiyaçtan daha az sayıda kullanılan radyatörde ısı verimliliğini düşürecektir.
Kombinin konumu daha evvel de değindiğimiz gibi çok mühim bir konudur. Su tasarrufunun yoğun olduğu bölgelere yakın olması gerekir.